Hvordan lages tørrfisk
Hvordan lages tørrfisk
Eleginius var 5 år da hun som gyteklar torsk endelig var klar for sin store reise fra dypet i Barentshavet til kysten av Finnmark.
Det eneste Eleginius tenkte på var å finne veien fram til kysten av Finnmark.
Her skulle hun gyte sånn at det ble flere torsk i havet. Dette er selve meningen med livet for Eleginius og millioner av andre torsk.
Etter vandring på over 1000 km når de endelig finnmarkskysten der er temperaturen mildere og det er lettere å finne mat.
Heidi het hun som fisket Eleginius og de andre skreiene i følget.
Som en av få kvinner i bransjen eier hun egen båt.
Heidi lastet båten med stor og deilig skrei for nå var endelig skrei eventyret i gang.
Hvert år i begynnelsen av januar kommer skreien og da starter skreifisket som av mange kaller for vinterens vakreste eventyr.
Etter en nøye utvelgelse velges kun de beste fiskene som kan bli til tørrfisk
Vekt og lengde er viktig om man skal få god tørrfisk.
Fisken som er plukket ut blir nå fraktet til fiskehjeller og hengt til tørking.
Her lager vi både snacks og fisk som brukes til matlaging.
Etter to- tre uker tas de første fiskene ned fra hjellene.
De skal vi lage til bokna fisk.
Først etter 3-4 måneder er tørrfisken klar.
Her velger vi den fisken som skal lutes, noe blir til matfisk, men det meste av fisken lager vi til snacks.
Noe av fisken blir fraktet til en spesial hjell. Her lager vi fos fisken som betyr at fisken henges når det er frost.
Fibrene i fiskekjøttet sprenges av frosten. Dette er en fantastisk snacks.