Historien om Tørrfisken
TØRRFISKEN.NO
Historien om Tørrfisken
De første fortellingene om skreien finner vi fra Ottars beretning til Kong Alfred i 890 om ett folk (sjøamene) i Finnmark som levde av fisken i havet. Vi vet at Vikingene brukte tørrfisken som proviant på sine tokter. Senere utviklet den seg til å bli handelsvare.
Fra 1200 tallet etablerte Hanseatene fra Tyskland et handels nettverk langs hele kysten. Med sete i Bergen organiserte de den første handelen av tørrfisk.
I 1432 tok den Italienske handelsmannen Pietro Querini tørrfisken med seg til Italia og ble dermed en viktig ambassadør for tørrfisk som eksportvare. Querini hadde forlist utenfor Røst i Lofoten. Fra den tid og fram til i dag er Italia det viktigste landet for eksport av Tørrfisk.
Pomorhandelen startet i begynnelsen av 1700 tallet og ble en viktig handel for befolkninga i nord. Her ble det solgt og byttet varer med Russiske handelsmenn. Særlig mange samer var knyttet til Pomorhandelen.
Samtidig vokste det frem en ny gruppe handelsmenn langs kysten, nemlig væreierne, de som bygde handelssteder langs kysten.
Skatteleggingen av tørrfisken har vært et viktig bidrag til oppbygging av landet. Finansieringen av Bryggen i Bergen og Nidaros katedralen i Trondhjem er kun to eksempler. Historiske skrifter fra 1300 tallet beretter om hvordan samene ble dobbelt skattlagt av både norske og russiske myndigheter. Dette viser hvor stor verdi tørrfisken hadde.
Parallelt med handelen og eksporten av fisk fortsatte sjø samene sine bytte tradisjoner. Tørrfisk ble byttet mot krydder, mel, melk og andre viktige produkter.
Tørrfisken har gjennom mange hundre år også vært med på ulike ekspedisjoner, den har vært en viktig handelsvare og er i dag en av de største eksportvarene i Norge. Ikke minst på grunn av skreiens store næringsinnhold også i tørket tilstand gjør at den i dag fortsatt er populær å ta med seg på turer der man trenger ekstra energi. Tørrfisken har store bruks måter og kan derfor brukes i mange ulike matretter.
Selve tørkingen av fisken er en sjøsamisk tradisjon og ordet stammer fra det samiske ordet Boahkkeguolli som beskriver en fisk som er tørket av sol og vind.
Vårens vakreste eventyr kalles skreifisket som er en stor fest langs hele kysten av Nord-Norge som finner sted i begynnelsen av januar til mars. Her tas det opp betydelige mengder skrei hvert år.
Når skreien er tatt opp og levert til fiskemottaket sløyes den og de største skreiene velges og blir hengt på hjell.
Etter to til tre uker er skreien ferdig boknet. Fisken som skal bli til Boknafisk tas ned. Først etter 4-5 måneder er tørrfisken ferdig. Denne fisken velges til lutfisk og de største fiskene velges til tørrfisk snacks.

Tilberednings forslag
Tørrfisk snack smaker godt sammen med smør.
Du kan vanne ut snacksen i vann tilsatt litt sitron og olje etter 15 minutter kan du ta ut fisken og tørke den.
Serveres sammen med kalde poteter eller potetmos.
Baconfett passer alltid godt sammen med tørrfisk.
Gulrotstuing er også en sikker vinner.
Om du vil lage noe spesielt kan du smøre inn et tynt lag med honning eller hvitløksmør og deretter bake den i ovnen i 5 minutter. Den er ferdig når honningen er trukket inn i fisken.
Drikke forslag
Boblevin eller en syrlig hvitvin passer alltid godt til tørrfisk snacks.
Rødvin er alltid godt. Enkle viner med Pinot noir druer eller en Beaujolais- Villages Nouveau.
Om du foretrekker øl vil en frisk hvete øl være et godt alternativ.
Det alkoholfrie alternativet er en god og frisk eplemost.